Didmeistris Šarūnas Šulskis Suomijoje – trečias


Kauno didmeistris Suomijoje – trečias

Sekmadienį  Suomijos Juvaskiula (suom. Jyväskylä) mieste baigėsi tradicinis  22-asis „Heart of Finland“ (liet.„Suomijos širdis“) tarptautinis šachmatų turnyras. Savaitę trukusiose varžybose 145 žaidėjai iš 7 pasaulio šalių kovojo 9 ratų turnyre šveicariškąja sistema. Lietuvai šiose varžybose atstovavo daugkartinis šalies čempionas tarpt. didmeistris Šarūnas Šulskis bei tarpt. meistras iš Vilniaus Vaidas Sakalauskas.

Turėdamas 2-ąjį reitingą (2572) startiniame žaidėjų sąraše, Š.Šulskis nevykusiai pradėjo turnyrą, jau antrajame rate baltosiomis figūromis nusileisdamas suomių meistrui  J.Mertanenui (rtg. 2374). Po 3 ratų kaunietis teturėjo 1,5 tšk. Vėliau Lietuvos didmeistriui pavyko pakreipti turnyro eigą palankesne kryptim. Likusiose partijose Š.Šulskis pasiekė 5 pergales ir vieną partiją baigė taikiai. Surinkęs 7 tšk. iš 9 galimų, Kauno didmeistris pasidalijo 2-4 vietas su suomiais tarpt. meistru J.Norri (rtg. 2324) ir H.Pohjala (2279). Papildomas Bucholco kriterijus  II vietą lėmė J.Norri, o Š.Šulskiui teko tenkintis III prizu. Tuo tarpu „Heart of Finland“ nugalėtoju užtikrintai tapo žinomas estų kilmės JAV didmeistris Jaan Ehlvest‘as (rtg. 2596). Didžiąją savo sportinės karjeros dalį Estijai atstovavęs J.Ehlvest‘as laimėjo 6 partijas, 3 baigė lygiosiomis ir surinkęs 7,5 tšk. užsitikrino šių metų „Heart of Finland“ nugalėtojo laurus ir I prizą.

Kukliau Juvaskiuloje sekėsi V.Sakalauskui (rtg. 2413). Iškovojęs 4 pergales, lygiosiomis baigęs 3 partijas, o dviejose nusileidęs varžovams iš Suomijos, vilnietis surinko 5,5 tšk. ir turėjo tenkintis 23 vieta galutinėje žaidėjų rikiuotėje.

Varžybų Juvaskiuloje metu taip pat įvyko neseniai išleistos J.Ehlvesto mokomosios šachmatų knygos „Šachmatų pradžiamokslis“ pristatymas. Pripažinęs, kad anglų kalba išleista knyga buvo numatyta  JAV rinkai, J.Ehlvestas patikino, kad vadovėlio vaikams mokyti šachmatų reikšmė yra universali ir pasidalijo planais išversti „Šachmatų pradžiamokslį“ į kitas kalbas, jų tarpe lietuvių.