„SUVALKIJOS PAVASARIS 2015“


Jaunųjų šachmatininkų turnyre – rekordinis dalyvių skaičius

Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijoje įvyko jau tradiciniu tampantis respublikinis vaikų šachmatų turnyras „Suvalkijos pavasaris 2015“. Tai buvo ketvirtasis turnyras. Šiemet jame dalyvavo rekordinis sportininkų skaičius – net 149, iš jų – 35 vilkaviškiečiai (tren. R.Martinkus, V.Miknevičius). Be mūsų rajono atstovų, turnyre kovojo įvairių amžiaus grupių vaikai iš Kauno – 29 (tren. D.Vaznonis, R.Bilinskas), Marijampolės – 23 (tren. A.Lileikis, R.Martinkus), Ukmergės – 17 (tren. V.Savickienė), Jurbarko – 15 (tren. V.Jankūnas), Alytaus – 10 (tren. R.Žebelis), Kėdainių – 4, Plungės – 4, Vilniaus – 3, Tauragės – 3, Šiaulių – 2 ir Klaipėdos – 1.

Per varžybų atidarymą jauniesiems šachmatininkams šokių programą dovanojo „Aušros“ gimnazijos kolektyvas „Norija“ (vad. Vilija Merčaitienė), koncertavo atlikėjas Marius Kijauskas.

Jauniesiems sportininkams sėdus prie šachmatų lentų, netrūko nei džiaugsmo proveržių, nei nusivylimo ašarų. Daugelį vaikų palaikė juos atlydėję tėvai, kurie ne mažiau emocingai reagavo į savo atžalų žaidimą. Turnyro nugalėtojai namo grįžo su taurėmis, medaliais ir diplomais. Apdovanoti ir geriausiai bendroje įskaitoje pasirodę vaikai, ir stipriausi Vilkaviškio rajono jaunieji šachmatininkai. Visiems jauniausiems turnyro dalyviams įteikti atminimo diplomai, saldžiosios dovanėlės bei Vilkaviškio šachmatų klubo „Širvinta“ simbolika papuošti žaislai – skydai, taip pat ir žaislai iš medžio (ŽŪK „Senoji kryžkelė“). Didelė dalis tarp nugalėtojų bei prizininkų nepatekusių vyresnių amžiaus grupių vaikų namo taip pat negrįžo tuščiomis. Jiems irgi įteiktos saldžiosios dovanėlės. Turnyre dalyvavusias mergaites savo rankų darbo papuošalais apdovanojo marijampolietė Jolanta Dumbliauskienė. Vyriausiųjų vaikų turnyro prizinių vietų laimėtojai buvo apdovanoti UAB „Belor“ įsteigtais prizais.

Vaikų, gim. 2008 m. ir jaunesnių, amžiaus grupės absoliučiu nugalėtoju tapo šešiametis svečias iš Vilniaus – Emmer Daniel (9,0). Antrą vietą tarp šio amžiaus berniukų iškovojo kaunietis Berkmanas Gabrielius (7,0), o trečią – Viliušis Neimantas (6,0) iš Tauragės. Tarp mergaičių, gim. 2008 m. ir jaunesnių, nugalėtoja tapo Mickūnaitė Agnė (7,0) iš Ukmergės. Be to, ji viso turnyro bendroje įskaitoje užėmė antrąją vietą. Antrąją vietą tarp mergaičių, gim. 2008 m. ir jaunesnių, užėmė taip pat Ukmergės atstovė – Šarkaitė Liepa (5,5), o trečiąją vietą iškovojo vilkaviškietė Čibirkaitė Liepa (5,0). Geriausiai sužaidę šioje amžiaus grupėje vilkaviškiečiai – Grygelaitis Titas, Radzevičius Matas, Šukaitis Simas, Čibirkaitė Liepa.

Berniukų, gim. 2006-2007 m., grupėje nugalėjo Daudaravičius Adomas (7,0) iš Kauno. Antrąją vietą šioje grupėje iškovojo Povilaitis Matas (6,5) iš Šiaulių, o trečiąją – vilkaviškietis Ašmenskas Šarūnas (6,5). Tarp mergaičių, gim. 2006-2007 m., nugalėtoja tapo Mikalauskaitė Vytautė (6,5) iš Šiaulių. Antrąją vietą užėmė Zeigytė Eimė (6,0) iš Kauno, o trečiąją – ukmergietė Daujadaitė Žiedė (5,0). Geriausiai sužaidę šioje amžiaus grupėje vilkaviškiečiai: berniukai – Ašmenskas Šarūnas, Paškauskas Martynas, Kružinauskas Justa, mergaitės – Čibirkaitė Gytė, Valaitytė Gabrielė, Kanclerytė Vesta.

Berniukų, gim. 2004-2005 m., grupėje nugalėjo svečias iš Plungės – Meškėnas Paulius (9,0). Jis taip pat tapo absoliučiu viso turnyro tarp vaikų, gim. 2004-2007 m., nugalėtoju. Antrąją vietą tarp berniukų, gim. 2004-2005 m., užėmė Mecelis       Artūras (7,0) iš Ukmergės, o trečiąją – kaunietis Šilkaitis Laimis (7,0). Tarp mergaičių, gim. 2004-2005 m., nugalėjo kaunietė Mačiulaitytė Barbora (7,5). Be to, ji bendroje turnyro įskaitoje tarp vaikų, gim. 2004-2007 m., užėmė antrąją vietą. Antrąją vietą tarp mergaičių, gim. 2004-2005 m., iškovojo Sokolova Vlada (5,0) iš Ukmergės, o trečiąją – alytiškė Žiukaitė Ieva (4,5). Geriausiai sužaidę šioje amžiaus grupėje vilkaviškiečiai: berniukai – Jaškūnas Aistis, Aušiūraitis Gustas, Pauža Mykolas, mergaitės – Strakalaitė Austėja, Pangonytė Urtė, Ulevičiūtė Viktorija.

Atkakliausios kovos vyko pačių vyriausių žaidėjų grupėje. Tarp vaikinų, gim. 2000-2003 m., o taip pat ir vienvaldžiu turnyro nugalėtoju tapo plungietis Mačiuitis Ignas (9,0). Antrąją vietą šioje amžiaus grupėje iškovojo Skripkiūnas Benas (7,0) iš Alytaus, o trečiąją – kaunietis Šiugždinis Tautvydas (6,5). Merginų grupėje, gim. 2000-2003 m., nugalėjo kėdainietė Mickevičiūtė Gedmantė (5,0). Antrąją vietą iškovojo vilkaviškietė Jaškūnaitė Augustė (5,0), o trečiąją – Mickevičiūtė Eitvilė (4,5) iš Kėdainių. Geriausiai sužaidę šioje amžiaus grupėje vilkaviškiečiai – Ulevičius Paulius, Dadurka Povilas, Pauža Rokas, Jaškūnaitė Augustė.

„Kasmet turnyro lygis kyla. Tai yra vienintelės varžybos, kurias mūsų klubas organizuoja ne tik savo krašto bet ir aplinkinių rajonų jauniesiems šachmatininkams. Šiemet į turnyrą susirinko daug stiprių sportininkų iš kitų miestų. Nors čia galėjo varžytis tik vaikai, tačiau kai kurie iš jų jau kovoja suaugusiųjų čempionatuose“, – pasakojo turnyrą organizavusio šachmatų klubo „Širvinta“ pirmininkas Stasys Kružinauskas. Pasak jo, vilkaviškiečiai sportininkai pasirodė neblogai. Kaip perspektyviausius ir daugiausiai potencialo turinčius S.Kružinauskas įvardijo turnyro prizininkus Augustę Jaškūnaitę, Šarūną Ašmenską bei Liepą Čibirkaitę. „Svečiai buvo labai patenkinti turnyro organizatorių darbu.  Daugelį džiugino ir tai, kad varžybose buvo skaičiuojamas tarptautinis reitingas. Kad turnyras buvo aukšto lygio, liudija ir tai, jog pačių vyriausiųjų amžiaus grupėje dalyvavo 32 šachmatininkai, iš kurių net 22 turėjo tarptautinį reitingą“, – įspūdžiais dalijosi  vilkaviškiečių vaikų treneris bei vienas iš turnyro „Suvalkijos pavasaris 2015“ teisėjų Rolandas Martinkus.

Turnyro dalyvių iškovoti medaliai:

Aukso Sidabro Bronzos Iš viso
Kaunas 2 2 2 6
Ukmergė 1 3 1 5
Vilkaviškis 1 2 3
Plungė 2 2
Šiauliai 1 1 2
Kėdainiai 1 1 2
Alytus 1 1 2
Vilnius 1 1
Tauragė 1 1
8 8 8 24

 

 

Vilkaviškio šachmatų klubo „Širvinta“ informacija