RTU – sidabras Šulskiui ir GM norma Pultinevičiui


GM Šarūnas Šulskis ir IM Paulius Pultinevičius (RTU Open org. nuotr.)

Nuo rugpjūčio 3 d. iki pat rugpjūčio 11 d. vėlaus vakaro Rygoje jau 9-ąjį kartą vyko vienas didžiausių šachmatų renginių Baltijos šalyse – RTU Open.

Pagrindiniame renginyje – A turnyre – susirinko 30 didmeistrių, o iš viso tituluotų žaidėjų skaičius buvo triženklis. Tarp reitingo favoritų – pirmas Latvijos reitingas GM Igoris Kovalenko (2654), pernai nugalėjęs GM Robertas Hovhannisyanas (2650) iš Armėnijos, buvęs pasaulio jaunimo čempionas norvegas GM Aryan Tari (2634) ir t.t.

Lietuvai šiame turnyre atstovavo 13 šachmatininkų, tarp jų – 2018 m. olimpiečiai GM Šarūnas Šulskis (2519), IM Tomas Laurušas (2501), IM Titas Stremavičius (2490) ir IM Paulius Pultinevičius (2485). Pastarieji trys neslėpė, jog pagrindinis jų tikslas turnyre – užfiksuoti didmeistrio normą.

Jau turnyro išvakarėse buvo kuo džiaugtis – su 7,5 taško iš 9 greitųjų šachmatų turnyre Paulius iškovojo sidabrą.

Turnyro pradžia taip pat geriausiai susiklostė Pauliui, po puikios pergalės prieš prancūzą GM Christianą Bauerį (2626) įsitaisiusį tarp lyderių su 4/4.

Nedaug atsiliko ir Š.Šulskis bei T.Laurušas, surinkę po 3,5/4. Vienintelis iki tol Šarūno pamestas pustaškis – lygiosios su WGM Dana Reizniece-Ozola (2323), pripažintos gražiausia 2 rato partija. 4 rate Šulskis nugalėjo neblogai startavusį Luką Stauską (2339).

5-asis ratas taip pat buvo sėkmingas stipriausiems mūsų atstovams – Šulskis techniškai realizavo kokybės persvarą prieš GM Rasmusą Svanę (2610), Stremavičius po sunkaus starto pasiekė antrą pergalę juodaisiais, Pultinevičius ir Laurušas sužaidė lygiosiomis su aukštesnio reitingo varžovais.

Šeštajame rate poravimo algoritmas iškėlė į pirmąją lentą Paulių, kuris baltaisiais sugebėjo atlaikyti sunkią padėtį su Igoriu Kovalenko. Lygiosios P.Pultinevičiui užtikrino, jog einamasis FIDE reitingas pasiekė 2500, o tai reiškė, jog iki didmeistrio titulo Pauliui liko tik paskutinioji GM norma.

Tomas taip pat žygiavo link tikslo – lygiosios su R.Hovhannisyanu, tačiau viską sujaukė 7-asis ratas, kuriame IM Ravi Haria (2430) pagavo T.Laurušą nepasiruošusį debiutui ir jo karaliaus iš centro taip ir neišleido. Anglijos atstovas pasiėmė tašką ir sujaukė Tomo planus įsivykdyti normą, tačiau teorinių šansų dar išliko. Tam reikėjo juodaisiais nugalėti ukrainietį FM Jurijų Krykuną (2360) bei tikėtis aukšto reitingo varžovo paskutiniame rate, tačiau Tomui nepavyko išlaikyti figūros persvaros lentoje ir teko sutikti lygiosiomis.

Stremavičius sužaidė solidų 6 ir 7 ratus, padarydamas lygiosiomis atitinkamai su GM Muhammedu Batuhanu Dastanu (2582) iš Turkijos ir GM Nijatu Abasovu (2640) iš Azerbaidžano, tačiau 8 rate gautas indas FM Dravidas Shaileshas (2246) ne tik ženkliai nusmukdė GM normai aktualų Tito varžovų reitingo vidurkį, bet ir ištraukė lygiąsias sunkiame valdoviniame endšpilyje, taip sutrukdydamas ne tik įvykdyti normą, bet ir pasiekti didmeistrišką reitingą.

Tuo tarpu Pultinevičius laukinėje partijoje savo tris lengvąsias figūras panaudojo geriau nei varžovas IM Nikolas Theodorou (2548) valdovę ir nuskynė ne tik gražiausios 8 rato partijos prizą, bet ir paskutiniąją didmeistrio normą. Tai reiškia, jog turėsime naują didmeistrį!

Be to, šia pergale Paulius įsiveržė į 6,5/8 turinčią lyderių grupę, kurioje jo jau laukė Šarūnas Šulskis, partijoje su R.Hari įrodęs dviejų lengvųjų figūrų pranašumą prieš bokštą. Tiek pat taškų turėjo ir I.Kovalenko, GM Grzegorzas Gajewskis (2613) ir GM Abhimanyu Puranikas (2550), tačiau abu Lietuvos vėliavnešiai paskutiniame rate stoti turėjo vienas prieš kitą. 

Čia triumfavo Šulskis, endšpilyje geru žirgu prieš blogą rikį nepalikęs Pultinevičiui jokių šansų. Su 7,5 taško iš 9 Šarūnas užėmė antrąją vietą, tik pagal papildomus rodikius nusileidęs iš pirmos lentos visą turnyrą nesitraukusiam Kovalenko. Nepralaimėjęs nei vienos partijos, Šarūnas iš Rygos išsivežė solidų prizą ir 20 reitingo taškų.

Paulius po pralaimėjimo nukrito į 14 vietą su 6,5/9, tačiau savo pasirodymu neabejotinai bus patenkintas. T.Stremavičius (6,5/9) ir Tomas Laurušas (6/9) atsigavo, laimėjo savo partijas ir užėmė atitinkamai 21 ir 25 vietas. Į prizo dalybas su 6/9 įšoko ir turnyrą sunkiai pradėjęs, tačiau stipriai finišavęs FM Rokas Klabis (2316), likęs 46-oje vietoje.

Lietuviai sėkmingai dalyvavo ne tik A turnyre – be P.Pultinevičiaus sidabro greitųjų šachmatų turnyre, dar vieną sidabro medalį į kolekciją pridėjo Titas Stremavičius, su 9 taškais iš 11 likęs antras uždaromajame „Žaibo“ turnyre.

C turnyre trečiąją vietą iškovojo vilnietis Kipras Eigminas (2079), apmaudžiai pralaimėjęs paskutiniąją partiją, kurioje ėjo link auksą garantuojančios pergalės. Realių šansų pakovoti dėl aukščiausių vietų turėjo ir Aleksandras Šalna (1973), tačiau paskutinėje partijoje paleido ženkliai geresnę padėtį prieš turnyro nugalėtoją FM Uladzislau’ą Katashuką (2156) iš Baltarusijos.

Vis dėlto, be medalio A.Šalna negrįžo – jis ir Andrius Paulauskas iškovojo 2-ąją vietą „fantomo“ (bughouse chess) turnyre, kuris buvo viena iš daugybės RTU Open paįvairinusių veiklų.

E turnyre visai šalia prizinių vietų atsidūrė jaunieji šachmatininkai Rostislavas Ščekačiovas iš Klaipėdos ir šiaulietis Daniel Šer, kurie užėmė atitinkamai 4 ir 7 vietas iš daugiau nei 100 dalyvių.

Visi lietuvių rezultatai.
Partijos, nuotraukos, apžvalgos ir t.t. – oficialiame RTU Open puslapyje.

[rl_gallery id=”9546″]