Lietuvos šachmatininkai Europos čempionate užėmė 35-ąją vietą


Šeštadienį Batumyje (Sakartvelas) baigėsi Europos vyrų ir moterų komandiniai šachmatų čempionatai. Lietuvos vyrų rinktinė tarp 40 komandų liko 35-i.

Rinktinę sudarė jaunosios kartos šachmatininkai – didmeistris Paulius Pultinevičius (FIDE reitingas 2503), tarptautinis meistras Tomas Laurušas (2501), Andrius Brazdžionis (2355) ir FIDE meistras Rokas Klabis (2321). Pagal reitingą lietuviai tarp 40 komandų buvo vos 36-oje vietoje.

Iš 9 sužaistų ratų Lietuvos rinktinė pasiekė tris pergales, vieną mačą sužaidė lygiosiomis ir patyrė penkis pralaimėjimus. Iš viso mūsų atstovai surinko 7 komandinius taškus iš 18 galimų.

Turnyrą Lietuvos atstovai pradėjo nesėkmingai – pralaimėta prieš stiprią Rumunijos rinktinę, sužaista lygiosiomis su Italija bei per plauką pralaimėta Danijai rinktinei. Pirmąją pergalę Lietuva iškovojo ketvirtajame rate, 3:1 nugalėjusi Juodkalniją. Tačiau po šios pergalės sekė trys skaudūs pralaimėjimai prieš Belgiją, Serbiją ir Islandiją, po kurių rinktinė prarado šansus kovoti dėl vietų pirmoje lentelės pusėje. Visgi finišuojant mūsų šachmatininkams pavyko išlipti iš duobės ir įrodyti pranašumą prieš čempionato autsaiderius – Škotiją (nugalėta 4:0) bei Albaniją (3:1).

Paskutiniojo rato mačas su Albanijos rinktine

Sėkmingiausią rezultatą pasiekė GM P.Pultinevičius, ne vienoje partijoje demonstravęs kovingą charakterį ir sugebėjęs išsigelbėti sunkiose ir net pralaimėtinose pozicijose. Islandijos rinktinės lyderis GM Hannesas Stefanssonas beveik visą partiją turėjo bokšto prieš rikį pranašumą ir buvo sukaustęs 17-mečio marijampoliečio figūras, tačiau lietuviui po 6 valandas ir 115 ėjimų trukusios kovos pavyko pervesti poziciją į lyginę baigmę. Iš viso pirmojoje lentoje žaidęs Paulius surinko 5,5 taško iš 9 ir sužaidė geriausiai iš lietuvių, tačiau pasirodymą apkartino netikėtas pralaimėjimas finiše Albanijos atstovui IM Dritanui Mehmeti. Pergalės atveju Paulius būtų tapęs geriausiai prie 1 lentos sužaidusiu šachmatininku.

Taip pat sėkmingai sužaidė FM R.Klabis, vienintelį pralaimėjimą patyręs turnyro starte, tačiau finišavęs dviem pergalėmis ir įvykdęs tarptautinio meistro (IM) normos balą. Paskutinėje partijoje techniškai pasinaudojęs varžovo netikslumais ginant bokštinę baigmę, 24-erių Rokas iškovojo 5-ąjį savo tašką iš 9, o reitingo atlikimas viršijo IM normos balui reikalingą 2450 Elo reitingą.

FM Rokas Klabis įvykdė IM normos balą

Lietuvos čempionui IM T.Laurušui turnyras prasidėjo neblogai, tačiau duobėtoje atkarpoje pralaimėjęs visas tris partijas 23-ejų Tomas prarado viltis pakovoti dėl GM normos balo. Vis dėlto turnyrą labiausiai patyręs rinktinės žaidėjas užbaigė su 4,5 taško iš 9 galimų.

Rinktinės debiutantas – šalies vicečempionas A.Brazdžionis – ilgai ieškojo savojo žaidimo, tačiau sėkmingo finišo dėka 22-ejų šachmatininkas surinko 3,5 taško iš 9.

Europos komandinis šachmatų čempionatas vyksta kas dvejus metus bei yra vienos stipriausių komandinių varžybų šachmatų pasaulyje. Šiemet vyrų čempionate triumfavo Rusijos rinktinė, už savęs palikusi Ukrainą, kuri apmaudžiai išleido pergalę mače su Kroatijos rinktine ir krito į antrąją vietą. Bronzą iškovojo Anglijos rinktinė. Moterų čempionatą taip pat laimėjo rusės, už savęs palikusios šeimininkes – Sakartvelo atstoves, o trečiąją vietą užėmė Azerbaidžanas.

• Čempionato rezultatai (vyrų / moterų).
Lietuvos rinktinės pasirodymas.
Partijos.