Greitųjų komandinėse – titulo grįžimas po 8 metų, žaibe savininkai nesikeičia


Spalio 29-30 d. triženklį skaičių šachmatininkų priėmė Helovyno proga šventiškai ir šiurpiai dekoruotas Taujėnų dvaras. Čia tradiciškai vyko Lietuvos greitųjų ir žaibo šachmatų komandiniai čempionatai, kuriuose susikovė atitinkamai 23 ir 27 ekipos.

Proga komandinių varžybų atmosferoje ginti savo klubo ar bičiulių kompanijos garbę suviliojo nemažai entuziastų, kai kuriems iš jų prie lentos prisėdant ir po ilgokos pertraukos. Po gausybės intriguojančių ir įtemptų mačų tarp ambicingai nusiteikusių klubų iš visos Lietuvos, galiausiai nugalėtojai buvo vienvaldžiai, nors prizininkų vietos sprendėsi iki paskutinių ratų, o kartais ir iki partijų.

Žaibo turnyre po 7 ratų lygiųjų neturėjo titulą apgynę Vilniaus „MRU–ROSK Consulting“, kuriems šiemet atstovavo GM Tomas Laurušas, IM Vaidas Sakalauskas (kapitonas), FM Tautvydas Vedrickas, WFM Gabija Šimkūnaitė ir Augustas Vaškevičius. Įdomu, jog tai ketvirtasis Lietuvos žaibo komandinių auksas MRU ekipai, o būtent tiek kartų šios varžybos ir buvo organizuotos. Kitų čempionų šių varžybų podiumas nematys dar bent metus. Komanda surinko 12 komandinių taškų, pralaimėjusi tik vieną mačą.

Sidabro medaliu pasipuošė Vilniaus ŠK-1, kurių garbę gynė Kipras Eigminas (kapitonas), Aleksandras Šalna, Lukas Stauskas ir Gintė Gaižauskaitė. Vilniečiai surinko 10 komandinių taškų, patyrę pralaimėjimą MRU bei du mačus sužaidę lygiosiomis. Papildomas rodiklis – asmeninių taškų suma – jiems suteikė antrosios vietos medalius, aplenkiant tiek pat surinkusius reitingo favoritus.

Šį statusą turėjo Panevėžio ŠK, kurių sudėtyje – GM Valery Kazakouski, GM Darius Zagorskis, FM Andrius Brazdžionis ir WIM Olena Martynkova (kapitonas Arvydas Baltrūnas). Pastarieji nugalėjo čempionus MRU rezultatu 3:1, tačiau net keturi lygiosiomis pasibaigę mačai (prieš Vilniaus ŠK-1, Vilniaus „Chess United“ bei abi ŠBK „Kaunas“ ekipas) visgi nulėmė tik bronzą. Blico klasę parodė Valerijus, surinkęs – 7 taškai iš 7 prie pirmosios lentos. Panašų rezultatą iš visų žaibo dalyvių pavyko pademonstruoti tik merginų lentoje 6/6 surinkusiai Eglei Grikšaite (Šiaulių „Šaulys“).

O štai greitųjų čempionate po 8-erių metų pertraukos ant aukščiausio laiptelio užlipo Panevėžio ŠK atstovai. Šeštadienį vakare kertiniame mače nugalėję MRU atstovus 2,5:1,5, pirmosios vietos jie nebeužleido, pamesdami vos vieną komandinį tašką (15 iš 16 galimų). Prie šio rezultato itin stipriai prisidėjo Lietuvos čempionė Olena Martynkova, vienintelė surinkdama greituosiuose 8/8. Riomeriečiai, siekę penktojo greitųjų aukso iš eilės, surinko 13 taškų (lygiosios tik su Vilniaus ŠK-1), tačiau panevėžiečiai savęs pavyti nebeleido.

Bronzos medalį su 11 komandinių taškų galiausiai užsitikino ŠBK „Kaunas“, kuriam atstovavo FM Pijus Stremavičius, Pijus Greičius, IM Vytautas Vaznonis (kapitonas), Viktorija Savickienė ir Timur Baliasnyj. Lemiamame mače kauniečiai tą medalį išplėšė iš Vilniaus ŠK-1 rankų. Nors komanda startavo itin sunkiai (lygiosios su Vilniaus ŠK-3 bei su savo pačių dublieriais, o vėliau ir pralaimėjimas Ukmergės „Juodajam rikiui“), antrąją dieną kauniečiai žaidė sėkmingiau ir pristabdyti buvo tik nugalėtojų.

Nugalėjusios komandos buvo apdovanotos tiek piniginiais prizais, tiek didžiulėmis LŠF įsteigtomis taurėmis bei medaliais.