LŠF pozicija dėl Rusijos ir Baltarusijos sportininkų nedalyvavimo tarptautinėse varžybose


Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės iniciatyva šalies sporto šakų federacijos ir sporto organizacijos pasirašė deklaraciją, kurioje išsakoma vieninga Lietuvos sporto bendruomenės pozicija dėl Rusijos ir Baltarusijos atletų dalyvavimo tarptautinėse varžybose, kol šios šalys tęsia karą Ukrainoje.

Dėl Rusijos vykdomo karo, kurį remia Baltarusija, Ukrainos sportininkai, skirtingai nei Rusijos ir Baltarusijos, neturi galimybės treniruotis saugiomis sąlygomis. Ukrainos sporto infrastruktūra niokojama, daugiau kaip 220 Ukrainos nacionalinės rinktinės narių jau žuvo kare.

Tarp deklaraciją pasirašiusių organizacijų yra ir Lietuvos šachmatų federacija, pritarianti, jog agresorių šalių atstovai, kurie dažnai yra finansuojami šių valstybių ir dalyvaujantys jų rengiamose varžybose, neturėtų dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose apskritai. LŠF, kaip ir kitos sporto organizacijos, prieštarauja tokių sportininkų dalyvavimui tarptautinėse varžybose bei Lietuvoje rengiamose varžybose, įskaitant ir dalyvavimą po neutralia vėliava. Stipriai rekomenduojame Lietuvos atstovams nesivaržyti kartu su tokiais sportininkais bei vengti žaidimo net ir su po FID vėliavą žaidžiančiais Rusijos ir Baltarusijos šachmatininkais, o Lietuvos organizatoriams neleisti šiems žaidėjams dalyvauti Lietuvoje rengiamose varžybose.

Deklaraciją pasirašė LŠF direktorius Arvydas Baltrūnas.