Šachmatų olimpiadoje – įspūdingi Lietuvos atstovų pasirodymai


Čenajuje (Indija) pasibaigė 44-oji pasaulinė šachmatų olimpiada, kurioje puikių rezultatų pasiekė tiek vyrų, tiek moterų rinktinės. Vyrai, skirstyti 35-uoju reitingu iš 188 komandų, užėmė 10 vietą – tai geriausias pasiekimas Lietuvos istorijoje nuo nepriklausomybės atkūrimo, moterų ekipa (42 reitingas) pasiekė aukštą 18 vietą iš 159.

Lietuvos rinktinės Čenajuje. Iš kairės: GM Valery Kazakouski, GM Titas Stremavičius, WIM Olena Martynkova, GM Paulius Pultinevičius, FT Donatas Vaznonis (delegacijos vadovas), WFM Marija Šibajeva, GM Tomas Laurušas, FM Karolis Jukšta, WGM Kamilė Baginskaitė, Gabija Šimkūnaitė, WIM Salomėja Zaksaitė

Paskutinėje partijoje Lietuvos vyrų rinktinė 3:1 nugalėjo galingą Ukrainos komandą (8 reitingas) ir puikiai užbaigė turnyrą. Nemažą mačo dalį perspektyvoje buvo ir sausas sutriuškinimas 4:0, tačiau GM Tomas Laurušas (FIDE reitingas 2561) išleido pustaškį su GM Andrejumi Volokitinu (2674), o GM Tito Stremavičiaus (2532) oponentas GM Jurijus Kuzubovas (2642) nepaisant objektyviai pralaimėtinos padėties ilgai spendė varžovui patinius spąstus, iš kurių išsisukinėdamas Titas galiausiai perėjo į lyginį endšpilį.

9 ir 10 rate Lietuva atsilaikė lygiosiomis su nominaliai žymiai stipresnėmis Prancūzijos (15 reitingas) ir Vokietijos (9) komandomis bei nugalėjo Kroatiją (17). Taip pat buvo iškovotos pergalės prieš Džersį, Japoniją, Kirgiziją, Suomiją ir Singapūrą. Pralaimėjimai patirti prieš galingas Anglijos (10) ir šeimininkų Indijos 3-ąją (16) komandas.

Olimpiados turnyro finišo tiesiojoje, atsilaikę prieš sudėtimi žymiai stipresnes Vokietijos ir Prancūzijos rinktines, paskutiniajame rate Lietuvos vyrai sutriuškino vieną pasaulio favoričių – Ukrainos rinktinę rezultatu 3:1. Vienu metu pagal padėtis kvepėjo net pilnu Ukrainos sutriuškinimu, bet nubarstėme po pustaškį 1 ir 2 lentose, kur žaidė GM Tomas Laurušas ir GM Titas Stremavičius, baigę partijas lygiosiomis. Mūsiškiams pergales iškovojo įspūdingai visą Olimpiadą žaidęs GM Paulius Pultinevičius, kuris laimėjo paskutines 5 partijas, bei GM Valery Kazakouski laimėjęs paskutines 4 partijas iš eilės.

Turnyrą penkiomis pergalėmis iš eilės užbaigė GM Paulius Pultinevičius (FIDE reitingas 2539). Marijampolietis surinko 8,5 taško iš 10 ir ketvirtoje lentoje iškovojo sidabro medalį su 2787 reitingo atlikimu (atitinkančiu 4 vietą pasauliniame reitinge). Keturiomis pergalėmis finišavo GM Valery Kazakouski (2528), kuris užėmė atsarginio poziciją. Valerijaus sąskaitoje – 6,5 taško iš 9. Pirmoje lentoje GM Tomas Laurušas (2561) surinko 4,5 iš 8, antroje GM Titas Stremavičius (2532) – 5,5 iš 10. Lietuvos čempionas FM Karolis Jukšta (2422) trečioje lentoje surinko 2 taškus iš 7.

GM Paulius Pultinevičius

Lietuvos moterų šachmatų rinktinė priešpaskutiniame rate įveikė itin pajėgią Slovėnijos rinktinę 2,5:1,5, o paskutiniame rate tokiu pat rezultatu 2,5:1,5 nugalėjo kaimynes iš Latvijos. Šios dvi pergalės leido užimti aukštą 18 vietą iš 159 dalyvavusių komandų.

Komandą į priekį iš atsarginės pozicijos traukė Gabija Šimkūnaitė (2010), surinkusi 7,5 taško iš 10. Pirmoje lentoje WIM Olena Martynkova (2213) surinko 5,5 iš 10, WGM Kamilė Baginskaitė (2134) antroje lentoje surinko 4,5 iš 8, WIM Salomėja Zaksaitė (2212) – 5 iš 9, WFM Marija Šibajeva (2032) – 4,5 iš 7.

18-oji vieta – taip pat itin aukštas pasiekimas, leidęs moterims olimpiados ekipų B kategorijoje iškovoti aukso medalį. Komanda surinko 15 taškų – 7 pergalės, 1 lygiosios ir tik 3 pralaimėjimai, vienas kurių atkaklioje kovoje prieš vicečempionėmis tapusias Sakartvelo šachmatininkes. Puikiai 4 lentoje žaidė Gabija Šimkūnaitė, surinkusi 7,5 taško iš 10.

WIM Olena Martynkova

Bendroje (vyrų ir moterų) įskaitoje – Gaprindashvili taurėje – Lietuva taip pat užėmė 10-ąją vietą http://chess-results.com/tnr653631.aspx?lan=1&art=57&flag=30 .

Džiaugiamės ir didžiuojamės savo šachmatininkais bei siunčiame jiems gausius sveikinimus nuo visos Lietuvos šachmatų bendruomenėms! Taip pat dėkojame abiejų rinktinių kapitonui ir treneriui FT Donatui Vaznoniui už puikų darbą, pasiruošimą ir pasiektus rezultatus.

44-ojoje šachmatų olimpiadoje triumfavo itin jauna (amžiaus vidurkis – vos 20 metų) ir perspektyvi Uzbekistano rinktinė, antrojoje vietoje – daugkartiniai olimpiados čempionai Armėnija (po 19 komandinių taškų), trečiąją vietą iškovojo taip pat itin jauna ir perspektyvi Indijos 2-oji komanda (18 taškų).

Moterų olimpiadoje triumfavo Ukrainos rinktinė (18 taškų), aplenkusi tiek pat surinkusį Sakartvelą bei tašku mažiau surinkusią šeimininkių Indijos rinktinę.

Rezultatai:

Partijos: