2013 metų Lietuvos šachmatų lygos ir Lietuvos šachmatų moterų lygos varžybos


REZULTATAI: LŠL ; LŠML .

Varžybų akimirkos: I etapo; II etapo

Reportažas Taujėnų dvare Lietuvos šachmatų lyga kirto pusiaują Pagal BNS pranešimą 2013.02.11″

Tiesioginės transliacijos

Pirmojo etapo LŠL ir LŠML varžybos vyko Vilniuje.
Antras etapas vyko 2013 vasario 9-10 dienomis Taujenų Dvare.
Trečiasis baigiamasis etapas vyko 2013 metų kovo 10-11 dienomis Vilniuje.

Kauno “Margiriui” pavyko apginti LŠL čempionų titulą

Šventinį pirmadienį Vilniuje baigėsi Lietuvos šachmatų lygos (LŠL) ir Lietuvos moterų šachmatų lygos (LMŠL) komandinės pirmenybės. Prieš prasidedant lemiamiems paskutiniesiems VI ir VII ratams atrodė, kad praėjusių metų LŠL sezono čempiono Kauno “Margirio” šansai apginti savo titulą buvo minimalūs. Po pirmųjų dviejų kituose šalies miestuose žaistų LŠL etapų lygoje pirmavo Kauno “Milsa”, turėjusi 9 komand. taškus, jai įkandin žengė Vilniaus MRU studentų komanda (8tšk.), trečioje vietoje rikiavosi Kauno Brg. gen. A.Gustaičio ŠK (7tšk.), o “Margiris”, turėdamas 6tšk., dalijosi tik 4-7 vietas su Panevėžio ŠK “Babilonu, Plungės VŠK “Bokštu” bei Vilniaus VŠŠSM “Chess-United”.
Savo kelią aukštyn turnyro lentele “Margiris” pradėjo sekmadienį, užtikrintai ir gana greitai įveikdamas Brg. gen. A.Gustaičio ŠK 3,5:1,5. Nors ši pergalė “Margiriui” padėjo pavyti ir pralenkti karišką Brg. gen. A.Gustaičio klubą, tačiau čempionams teko užgniaužus kvapą stebėti centrinį rato mačą tarp “Milsos” ir MRU komandų, kur Kauno “Milsos” pergalės atveju “Margirio” viltys išsaugoti auksą sudūžtų negrįžtamai.
Nors MRU žaidžiantis treneris tm V.Sakalauskas pasiekė svarbią pergalę pirmojoje lentoje prieš “Milsos” lyderį dm V.Mališauską, “Milsa” atsakė dviemis pergalėmis: patyręs tm K.Kaunas trečiojoje lentoje įveikė L.Kudžmą, o penktojoje P.Juknis – mtm S.Zaksaitę. Ketvirtojoje lentoje vykusi partija tarp kauniečio M.Bieliausko ir V.Šetkausko užsibaigė lygiosiomis. Pasibaigus šioms keturioms mačo partijoms, “Milsa” pirmavo 2,5:1,5, tačiau dar vyko partija antrojoje lentoje tarp MRU studento fm T.Vedricko ir “Milsai” atstovavusio Lietuvos rinktinės senbuvio tm D.Zagorskio. Juodaisiais žaidęs D.Zagorskis beveik visą partiją turėjo persvarą, tačiau net ir lygiųjų atveju šioje partijoje “Milsa” būtų ne tik pasiekusi komandinę pergalę, bet ir užsitikrinusi LŠL aukso medalius likus ratui iki pirmenybių pabaigos. Atrodo, kad kritiniu momentu D.Zagorskis nusprendė neapsiriboti vien komandine pergale, tačiau pasiekti ir asmeninę prieš kur kas mažiau patyrusį T.Vedricką. Tai iššaukė keletą nepamatuotų sprendimų, ir T.Vedrickui pavyko įgyvendinti pergalingą kontraataką. Dramatiškas mačas baigėsi taikiai 2,5:2,5 ir “Milsai” teko atidėti šventimus.
Kituose svarbiuose VI rato mačuose VŠŠSM “Chess-United” 4:1 įveikė Plungės “Bokštą”, o Panevėžio ŠK “Babilonas” 3,5:1,5 –Marijampolės “Sūduvą -Mantingą”.
Lemiamajame VII rato mače tarp lyderių “Milsos” (10tšk.) ir juos sustabdyti pasiryžusio “Margirio” (8tšk.), titulą gynusiems čempionams į pagalbą atskubėjo pajėgiausias Estijos didmeistris Kaido Kulaots (rtg. 2587), sekmadienį dar žaidęs Suomijos lygos partiją Helsinkyje. Išrikiavęs pajėgią sudėtį, “Margiris” sutriuškino “Milsą” 4,5:0,5, susilygino su ja komandiniais taškais (po 10 tšk.) ir gerokai pralenkė lentų taškais (24, 5 prieš 20,5). Lentų eiliškumo tvarka dm Š.Šulskis įveikė dm V.Mališauską, dm K.Kulaots –tm D.Zagorskį, T.Laurušas –tm K.Kauną, o fm L.Šolys –P.Juknį. Vienintelį pustaškį “Milsa” iškovojo ketvirtojoje lentoje, kur jų atstovas M.Bieliauskas sužaidė lygiosiomis su T.Stremavičiumi.
Nepaisant įtikinamos pergalės, “Margirio” likimas ir vėl nebuvo tik jų rankose. Antrajame paskutiniojo rato mače tarp sostinės MRU (9tšk.) ir VŠŠSM “Chess-United” (8tšk.) komandų pergalė būtų padėjusi jaunai MRU komandai tapti nebepavejama ne tik “Margiriui”, bet ir jokiai kitai komandai. Didelės sportinės įtampos mače MRU atstovavavę tm V.Sakalauskas, fm T.Vedrickas ir mdm D.Daulytė baigė savo partijas lygiosiomis prieš atitinkamai V.Bučinską, J.Mickevičių ir fm M.Limontą. Nors prie trečiosios lentos MRU pavyko išsiveržti į priekį L.Kudžmos pergale prieš fm D.Chocenką, “Chess-United” atgavo pusiausvyrą penktojoje lentoje, kur R.Buršteinas įveikė V.Šetkauską. Mačas baigėsi 2,5:2,5, tad MRU komanda taip pat surinko 10 tšk.
Lyderius pasivijo ir dviem legionieriais baltarusiu dm A.Kovaliov ir latviu dm I.Starostits rungtyniavęs Panevėžio “Babilonas”, kuris pirmadienį 3,5:1,5 įveikė Brg. gen. A.Gustaičio ŠK. Panevėžiškiams pergales pelnė dm A.Kveinys prieš tm V.Vaznonį ir I.Starostits prieš fm M.Genutį, o kitos mačo partijos baigėsi taikiai.
Nurimus paskutiniojo rato figūroms lentose, paaiškėjo, kad net 4 klubai – “Margiris”, MRU, “Babilonas” ir “Milsa” buvo surinkę po 10 taškų. Vyr. teisėjui R.Paliulioniui teko imtis papildomo kriterijaus, t.y. skaičiuoti bendruosius lentų taškus, kad išaiškinti medalių savininkus. Auksas atiteko “Margiriui” (24,5), sidabras –studentiškai Vilniaus MRU komandai (23), bronza –Panevėžio ŠK “Babilonui” (22), o beveik visą distanciją pirmavusi “Milsa” (20,5) liko be medalių.
Tuo tarpu lygiagrečiai vykusioje Lietuvos moterų šachmatų lygoje VI rate turnyro lyderės Panevėžio KKSC „Nikė“ nugalėjo „Vilniaus forto“ antrąją komandą rezultatu 2.5:0.5.Pirmojoje lentoje jauna ir perspektyvi Giedrė Vanagaitė įveikė patyrusią Mariną Mališauskienę, antrojoje – Živilė Urbonavičiūtė nugalėjo Ritą Zykienę, o trečiojoje lentoje vykusi partija tarp Skaistės Šaumanaitės ir Ivonos Misiuk baigėsi lygiosiomis.
Ant kulnų panevėžietiems lipanti „Vilniaus forto“ pirmoji komanda, kurioje žaidė Dominyka Batkovskytė, mfm Vesta Kasputė ir Gintarė Paulauskaitė 3:0 nugalėjo Šiaulių „Fortūną“ (atitinkamai Agnę Semonavičiūtę, Miglę Semonavičiūtę ir Bertą Rėją Butvilaitę).
Kituose susitikimuose svarbią pergalę kovoje dėl bronzos medalių pasiekė Klaipėdos „Jūra“, po ilgos kovos įveikusi Kauno šachmatų federacijos komandą: partijos antrojoje ir trečiojoje lentose tarp Astos Idzelienės ir Ievos Žalimaitės bei Ksenijos Černavinos ir Henrietos Juciūtės baigėsi lygiosiomis ir tik pirmojoje lentoje pergalę prieš Viktoriją Beinoraitę iškovojusi Olga Beliajeva išplėšė pergalę 2:1 Klaipėdos komandai.
Kituose VI LMŠL rato mačuose Plungės VŠK „Bokštas“ ir Biržų ŠK sužaidė lygiosiomis, Kauno „Margiris – 1“ 2:1 nugalėjo Lietuvos aklųjų sporto federacijos komandą, o Kauno „Margiris -2“ 2.5:0.5 įveikė Vilkaviškio „Širvintą“.
Paskutiniajame LMŠL rate staigmenų neįvyko – lyderės panevėžietės nugalėjo Kauno „Margirį-1“ rezultatu 2:1, o “Vilniaus Fortas – 1“ tokiu pačiu santykiu įveikė Kauno “Margirį-2”.
Kovoje dėl trečiosios vietos Klaipėdos „Jūra“ neužleido savo pozicijų ir sutriuškinusios Šiaulių „Fortūnos“ komandą 3:0, pasipuošė bronzos medaliais.Taigi Lietuvos moterų šachmatų lygos nugalėtojomis tapo Panevėžio KKSC „Nikė“, laimėjusi visus susitikimus ir surinkusi 14 komand. taškų. Komandoje žaidė: Giedrė Vanagaitė, Rūta Jakaitytė, Živilė Urbonavičiūtė, Skaistė Šaumanaitė. Antrąją vietą, pralaimėjusi vieną mačą, užėmė „Vilniaus Forto“ pirmoji komanda (Dominyka Batkovskytė, Vesta Kasputė, Gintarė Paulauskaitė, Jovita Žiogaitė), o bronza atiteko keturias komandines pergales, du pralaimėjimus patyrusiai ir vieną susitikimą taikiai baigusiai Klaipėdos „Jūrai“ – Olga Beliajeva, Asta Idzelienė, Ksenija Černavina, Viktorija Ditmonaitė.
Kitos komandos išsidėstė taip (atitinkamai pagal vietas): Kauno ŠF, Biržų ŠK, „Vilniaus Fortas – 2“, Kauno „Margiris – 2“, Kauno „Margiris – 1“, Šiaulių „Fortūna”, Plungės VŠK „Bokštas“, LASF, Vilkaviškio „Širvinta“.

ŠK “Margiris” , Kaunas

[gview file=”/wp-content/uploads/2013-LSL-ir-LMSL-nuostatai.doc”]