Lietuvos šachmatų 2013 metų čempionatų pusfinaliai


Lietuvos šachmatų 2013 metų atviro čempionato pusfinalio dalyviai/rezultatai
Lietuvos šachmatų 2013 metų moterų čempionato pusfinalio dalyviai/rezultatai

 

Kauno moksleiviai dominavo Lietuvos šachmatų čempionato pusfinalyje

Penktadienį Vilniuje baigėsi Lietuvos šachmatų čempionato pusfinalio varžybos, skirtos išaiškinti 6 žaidėjus, kurie įgytų teisę žaisti Lietuvos vyrų čempionato finale (balandžio 20-28d.Vilniuje) kartu su šią teisę jau turinčiais praėjusio šalies čempionato prizininkais dm A.Kveiniu, dm V.Mališausku, tm M.Beinoru bei keliais kitais kviestiniais didmeistriais.

Nors Vilniuje įvykęs šalies čempionato pusfinalis buvo suaugusiųjų varžybos, tačiau jame nebuvo trukdoma reikštis nei moksleiviams, nei dailiosios lyties atstovėms. 47 dalyviai žaidė 8 ratų sistema, tarp jų buvo 2 merginos, kurioms sportinis iššūkis rungtyniauti su vyrais pasirodė svarbiau nei galimybė žaisti lygiagrečiai vykusiame Lietuvos moterų šachmatų čempionato pusfinalyje [ ir kovoti dėl teisės rungtyniauti Lietuvos šachmatų moterų čempionato finale].

Kaip ir pernai, šiemet pusfinalio varžybose ir vėl dominavo gabiausias Lietuvos moksleivis Tomas Laurušas iš Kauno. Iš 8 žaistų partijų T.Laurušas (rtg. 2377) laimėjo penkias, kitas tris užbaigė lygiosiomis ir surinkęs 6,5tšk., tapo pusfinalio varžybų nugalėtoju. Verta pažymėti, kad dėl pusfinalyje buvusios Lietuvos jaunimo iki 20m. įskaitos, ši turnyrinė pergalė 17-mečiui Kauno moksleiviui tapo dviguba!

Tačiau dar didesniu netikėtumu Lietuvos šachmatų gerbėjams tapo dar jaunesnio kauniečio Tito Stremavičiaus (rtg. 2172) brandus žaidimas ir sėkmingas pasirodymas pusfinalyje. 15 –metis Kauno moksleivis laimėjo 4 partijas, tiek pat baigė taikiai ir surinkęs 6tšk., pasidalijo 2-3 vietas su tm Kęstučiu Labecku iš Vilniaus. Geresnis Buchholco rodiklis II vietą lėmė T.Stremavičiui!

Į šalies čempionato finalą kelialapius taip pat užsitikrino plungiškis S.Kalvaitis (rtg. 2223 ) ir Vilniaus MRU studentas fm T.Vedrickas (rtg.2261), surinkę po 5,5 tšk. Labai atkakli kova vyko ir dėl paskutiniųjų 2 kelialapių. Net 10 žaidėjų surinko po 5tšk., pasidalindami 5-15 vietas. Į pagalbą teisėjams vėl teko pasitelkti papildomą Bucholco rodiklį, kuris skyrė 6 vietą kauniečiui P.Jukniui (rtg. 2140), o 7-ąją –vilnietei tarpt. meistrei Salomėjai Zaksaitei (rtg. 2172). Kadangi pagal pusfinalio nuostatus vienas kelialapis į čempionato finalą buvo skiriamas Lietuvos jaunimo (iki 20m.) čempionui, S.Zaksaitė taip pat įgijo teisę žaisti balandį Vilniuje įvyksiančiame Lietuvos čempionato finale su vyrais!

Nors lygiagrečiai Vilniuje vykęs Lietuvos moterų šachmatų čempionato pusfinalis smarkiai nusileido vyrų pusfinaliui dalyvių skaičiumi, tačiau turėjo nemažą sportinę svarbą, mat 4 pajėgiausios žaidėjos pagal nuostatus taip pat galėjo patekti į šalies moterų čempionato finalą. Iš viso moterų pusfinalyje žaidė 11 žaidėjų, kurios sužaidė po 7 partijas. Surinkusi 6tšk., savo pranašumą pusfinalyje įtikinamai įrodė 16-metė Panevėžio moksleivė Giedrė Vanagaitė, nepaisant amžiaus, jau turinti atstovavimo Lietuvos moterų rinktinei patirties. 2-4 vietas pasidalijo vilnietė Rita Zykienė bei klaipėdietės Olga Beliajeva ir Ksenija Černavina, surinkusios po 4,5tšk. Visos šios šachmatininkės įgijo teisę rungtis su pajėgiausiomis šalies žaidėjomis balandį vyksiančiame Lietuvos moterų šachmatų čempionato finale.

ŠK „Margiris“ inf.


[gview file=”/wp-content/uploads/Lietuvos_sachmatu_2013_m_atviro_cempionato_pusfinalio_NUOSTATAI.pdf”]


[gview file=”/wp-content/uploads/Lietuvos_sachmatu_2013_m_moteru_cempionato_pusfinalio_NUOSTATAI.pdf”]