„Panevėžys Open“ elito grupėje – Latvijos didmeistrio pergalė


Panevėžys Open 2020 ELITE grupės prizininkai: Aleksandrs Jazdanovs (bronza), GM Nikita Meškovs (auksas), GM Bartlomiej Heberla (sidabras)

Birželio 26 – liepos 3 d. Panevėžyje, „Romantic“ viešbutyje, vyko tradicinis standartinių šachmatų turnyras „Panevėžys Open“. Renginio dalyviai varžėsi Elitinėje, B ir C ir grupėse, o iš viso susigrūmė 166 dalyviai, išsilgę šachmatinių kovų prie lentos karantino laikotarpiu.

30 iš jų dalyvavo stipriausioje grupėje, tarp jų 4 didmeistriai (GM), 3 tarptautiniai meistrai (IM) ir 5 FIDE meistrai (FM). Turnyras vyko pagreitinta šveicariškąja sistema: pirmus trejus ratus 10 stipriausių šachmatininkų poravimo algoritmas paskirstė varžytis tarpusavyje.

Nors ši poravimo sistema ir leido jau nuo pirmųjų ratų pamatyti keletą favoritų susirėmimų. Jau pirmajame rate praėjusių metų Lietuvos vicečempionas FM Andrius Brazdžionis (2342) sulaukė devyniskart čempiono GM Vidmanto Mališausko (2423) klaidos 21. Rf4? ir užtikrintai pasiėmė pirmąjį turnyro tašką:

Jau antrajame rate burtai suvedė vienus iš turnyro favoritų: antrąjį startinį numerį GM Bartlomiejų Heberlą (2572) iš Lenkijos ir trečiajį – dabartinį Lietuvos čempioną IM Tomą Laurušą (2511). Pirmajame rate abiems neiškovojus pergalių prieš jaunesnius savo tautiečius (atitinkamai FM Jonaszą Baumą ir FM Karolį Jukštą), antrajame jiems teko susitikti tarpusavyje, o B.Heberlai atiteko baltoji spalva. Nuo partijos pradžios rusiškojoje gynyboje T.Laurušui sunkiai sekėsi ieškoti aktyvaus plano, o į juodųjų stovyklą valdove įsiveržęs ir karaliaus flange atakuoti pradėjęs B.Heberla iškovojo pergalę.

Intriguojančios kovos nepasibaigė ir po trečiojo rato pasibaigus akceleracijai. Ketvirtajame rate staigmeną pateikė kaunietis moksleivis Andrius Aleknavičius (1895), kuris turėdamas 1,5 taško iš 3 ir gavęs T.Laurušą neišsigando. Išlaukęs progos pervesti partiją į baltiesiems patogesnį bokštinį endšpilį ir joje techniškai pasinaudojęs toliau nustūmtais savo pėstininkais, A.Aleknavičius atėmė viską tašką.

Po 5 rato išryškėjo du turnyro lyderiai, turėję po 4 taškus iš 5 – latviai GM Nikita Meškovas (2584) ir 17-metis Aleksandras Jazdanovas (2222). Abu jie šiame etape dar nebuvo susitikę su turnyro favoritais, o A.Jazdanovui tai apskritai buvo pirmoji turnyro partija su tituluotu žaidėju. Nors debiutas A.Jazdanovui žadėjo daug, o vėliau ilgą laiką pavyko sėkmingai gintis turint dvi lengvąsias figūras už bokštą ir porą pėstininkų, po 35. Že2? pražiopsotas 35…Bxd3! išsprendė viską N.Meškovo naudai ir turnyro lyderio pozicijos jis nebeužleido.

Intriga šiame turnyre buvo ne tik išaiškinant nugalėtojus, bet ir stebint, ar IM bei GM normos balų siekiantiems mūsiškiams pavyks juos įvykdyti. Kai kuriems šiuos planus jau ankstesnėse turnyro stadijose sujaukė netikėti kluptelėjimai, tačiau K.Jukšta (2366) buvo arčiausiai tikslo. 8-ajame rate 17-metis kaunietis baltąja spalva kovojo prieš metais jaunesnį lenką J.Baumą (2373). Čia ilgą laiką ieškojęs, kaip turint du bokštus už valdovę pralaužti varžovą, galiausiai ceitnote Karolis išlaukė grubios varžovo klaidos 54…Kxg5?, po kurios baltiesiems beliko pasinaudoti proga nukirsti rikį su 55. Bxd5!. Jei juodieji būtų pasirinkę nukirsti bokštą, baltieji tęsia Bxh5+ ir po nukirtimo partiją išsprendžia šakutė Žf4+ ir Žxd5. Juodieji į taktinį smūgį reagavo kitaip, tačiau nuo pralaimėjimo tai neišgelbėjo ir su 5,5/8 Karolis taikėsi tiek į prizines vietas, tiek į IM normą.

Kas taps būsimuoju Karolio varžovu, nulėmė partija Heberla-Jazdanovs. Greitai įgijęs laimėtiną padėtį Lenkijos didmeistris ją taip pat greitai ir iššvaistė, o vėliau pats pateko į itin sudėtingą padėtį be figūros. Tačiau A.Jazdanovui nerimą kėlė baltųjų statomas mato tinklas ir neradęs dėl pergalės kovoti leidusios gynybos latvis leido baltiesiems partiją baigti pakartotiniais šachais Žf5+ ir Žg3+.

Tačiau ir latvio pustaškis lėmė, jog būtent jis kovos su K.Jukšta. 9 rato partijoje A.Jazdanovas baltaisiais siekė atakuoti Karolį ir kiek nebūdingai pasikeitimo prancūziškąjai gynybai užvirė atkakli taktinė kova, kuri dulkėms nusėdus tapo lyginiu endšpiliu.

Tuo tarpu 1-oje lentoje lygiąsias su T.Laurušu surašęs ir tašku nuo visų dar prieš tai atsiplėšęs N.Meškovas baigė turnyrą su 7 taškais iš 9 ir užsitikrino pirmosios vietos prizą. Net 4 žaidėjai pasidalino 2-5 vietas su 6 taškais iš 9. Papildomi rodikliai sidabrą įteikė B.Heberlui, o bronzą A.Jazdanovui. T.Laurušas ir K.Jukšta liko už podiumo, dar vieta žemiau liko latvis GM Ilmaras Starostits su geriausiais papildomais rodikliais iš 5,5/9 turinčiųjų grupės.

Jaunių (g. 2002 ir jaunesni) prizą iškovojo 17-metis latvis Maksimas Golubovskis (2062) su 5,5 taško iš 9. Latvis sužaidė gerą turnyrą, nugalėjęs tituluotus tautietį I.Starostis ir lenką J.Baumą bei buvęs itin arti pergalės prieš V.Mališauską, tačiau neradęs laiminčio plano įsiveržti valdove į d3 nusprendęs užbaigti partiją amžinu šachu.

Grupėje iki 2000 prizą iškovojo 17-metis klaipėdietis Dmitrijus Jablokovas (1962). paskutinėje partijoje su J.Baumu išsigelbėjęs iš labai sunkios padėties ir netgi ją perlaužęs, galiausiai Dmitrijus nusprendė užfiksuoti lygiąsias.

Moterų grupėje dalyvavo tik 2 šachmatininkės, geriau iš jų pasirodė Latvijos atstovė ir prizą iškovojo Madara Golsta (1903), su 4 taškais užėmusi 23-ąją vietą iš 30. Senjorų grupėje (g. 1955 ir vyresni) taip pat dalyvavo tik 2 atstovai, tarp jų geriau pasirodė Arūnas Ščiupokas (2000), su 3/9 likęs 27-as.

Birželio 26-28 d. vyko ir B (FIDE reitingas <2200) bei C (<1600) turnyrai su trumpesne laiko kontrole.

B turnyre geriausiai pasirodžiusieji surinko po 5,5 taško. Papildomi rodikliai lėmė, jog nugalėjo FM Rolandas Martinkus (2117), aplenkęs FM Nikolajų Katišonoką (2101; Latvija), Tonu Rauk (2135; Estija) ir Kasparą Maziuką (1841).

U18 grupėje geriausias buvo K.Maziukas, moterų – WFM Anastassia Sinitsina (2175; Estija), senjorų (65+) – Gintautas Plungė (1932).

C turnyre triumfavo 14-metis kaunietis Jonas Vižinis (1378), užtikrintai žengęs viso turnyro metu ir finišavęs su 6,5/7. Lygiąsias Jonas užfiksavo tik paskutinėje partijoje prieš bendraamžį šiaulietį Matą Povilaitį (1365), kuriam tai leido su 6/7 užsitikrinti antrąją vietą.

Tarp surinkusiųjų 5,5/7 geriausius papildomus rodiklius turėjo ir trečiąją vietą užėmė ukmergiškis Artūras Mecelis jaunesnysis (1482). 4-osios vietos prizą iškovojo tiek pat surinkusi 14-metė tauragiškė Ieva Grikšaitė (1404). Moterų prizas atiteko 14-metei iš Vilniaus Kotrynai Šukytei (1381), U12 (g. 2008 ir jaun.) – kauniečiui Giedriui Vaičiūnui (1427), U08 (g. 2012 ir jaun.) – Šarūnui Norkeliūnui iš Marijampolės.

Po turnyro uždarymo, atviro Lietuvos greitųjų šachmatų čempionato išvakarėse, įvyko ir žaibo turnyras: 42 dalyviai susirinko į atvirą Panevėžio miesto čempionatą. Jame stipriausiu tapo Vokietijai atstovaujantis GM Daniel Fridman (žaibo reitingas 2625), aplenkęs T.Laurušą (2566) ir FM Sigitą Kalvaitį (2303).

D.Jablokovas (2045) buvo stipriausias tarp jaunių, Margarita Baliūnienė (1921) tarp moterų, vokietis FM Christoph Frick (2210) tarp senjorų, Algimantas Steponavičius (1615) tarp panevėžiečių.

[rl_gallery id=”10927″]