Aloyzo Kveinio atminimo turnyre Prancūzijoje – lietuvio triumfas


Šachmatų klubo „Margiris“ informacija

Liepos 12 d. Prancūzijoje, Sent Kventino (Saint-Quentin) mieste baigėsi pirmasis Saint-Quentin tarptautinis šachmatų turnyras, skirtas pernai mirusio Lietuvos didmeistrio Aloyzo Kveinio (1962-2018) atminimui. A. Kveinys daug sezonų Prancūzijos aukščiausioje šachmatų lygoje atstovavo vietiniam „Les Tours des Hauts-de-France“ klubui ir dėl savo linksmo būdo buvo mėgstamas klubo vadovybės, narių ir kitų Sent Kventino šachmatų mylėtojų.

9 ratų turnyre dalyvavo 131 žaidėjas iš 10 valstybių, nors Lietuvai atstovavo tik tarptautinis meistras (IM) iš Kauno Titas Stremavičius (FIDE reitingas 2474). Taip pat dalyvavo Aloyzo Kveinio bičiuliai iš Latvijos – ilgamečiai komandos draugai didmeistriai GM Arturs Neikšāns (2581) ir GM Normunds Miezis (2495), taip pat Sandra Harlinska (1813). Priminsime, kad Aloyzas Kveinys ilgus metus treniravo olimpinę Latvijos moterų rinktinę.

Turnyre buvo žaidžiama klasikine laiko kontrole – kiekvienam žaidėjui iki partijos pabaigos skiriama po 90 min. su papildomomis 30 min. po 40 ėjimo, pridedant po 30 sek. už kiekvieną atliekamą ėjimą. Turnyre dalyvavo 5 didmeistriai (GM) ir 7 tarptautiniai meistrai (IM), tad buvo galimybių įvykdyti IM ar net GM normos balą.

5 ir 6 turnyro ratuose pasiekęs svarbias pergales baltaisiais prieš ukrainietį IM S.Pavlovą (2486) ir prancūzą GM J-N.Riff‘ą (2495), Titas Stremavičius tapo vienvaldžiu lyderiu. VIII rate gerą formą demonstruojantis latvis A.Neikšāns pasirodė Titui pernelyg patyręs varžovas, tačiau paskutiniajame rate pasiekęs svarbią pergalę prieš IM François Godartą (2431), T.Stremavičius surinko 7 taškus iš 9 galimų ir pasivijo A.Neikšaną.

Viso po 7 taškus surinko net 6 turnyro dalyviai – T.Stremavičius, A.Neikšāns, N.Miezis bei prancūzai P.Velten (2513), J.N.Riff ir J.L.Chabanon (2446). Geriausias papildomas rodiklis (varžovų surinktų taškų suma, atmetus prasčiausiai pasirodžiusį) A.Kveinio atminimo turnyro nugalėtojo šlovę ir taurę skyrė būtent ilgiausią laiko dalį turnyre pirmavusiam T.Stremavičiui. Antras liko GM Paul Velten, trečias – GM Jean-Noel Riff. Tik kluptelėjimas prieš A.Neikšaną priešpaskutiniame rate sutrukdė Titui pelnyti trūkstamą trečiąjį didmeistrio normos balą.