„Šachmatų pasaulio“ turnyruose – naujos pradžios žaidėjams bei organizatoriams


VšĮ „Šachmatų pasaulis“ pagal Sporto rėmimo fondo projektą dvejus metus organizavo reitinginius šachmatų turnyrus su tikslu populiarinti šachmatus moksleivių tarpe. Projektas buvo bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Projekto metu iš viso buvo suorganizuoti 4 dalyvių skaičiumi itin skaitlingi reitinginiai šachmatų turnyrai. Prie turnyrų populiarumo neabejotinai prisidėjo ir tai, kad dėka projektui gauto finansavimo visi turnyrai visiems dalyviams buvo visiškai nemokami. Visgi, projekto įgyvendinimo eigoje nebuvo apsieita be įvairių iššūkių – pavyzdžiui, pirmasis turnyras buvo surengtas iš kart po to, kai buvo panaikinti pandemijos sąlygoti susibūrimų draudimai, tačiau vis dar egzistavo įvairūs apribojimai. Bendromis organizatorių, teisėjų ir dalyvių jėgomis su visais iššūkiais buvo tinkamai susitvarkyta.

Iš viso turnyruose sudalyvavo daugiau nei 130 šachmatininkų, daugelis iš jų dalyvavo ir daugiau nei viename rengtame turnyre. Ryškiausias projekto tikslų įgyvendinimo įrodymas – dėka šių turnyrų net 17 iki tol reitingo neturėjusių šachmatininkų gavo pasaulinius FIDE greitųjų šachmatų reitingus, t. y. tapo oficialiai reitinguotais šachmatininkais. Turnyrų nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti taurėmis, medaliais, diplomais, knygomis.

Organizatorių nuomone, šis turnyrų ciklas neabejotinai laikytinas nusisekusiu, o pagrindinis projekto tikslas – šachmatų populiarinimas moksleivių tarpe – įgyvendintas. Projekto vykdymo eigoje apsirūpinus reikiamu kiekiu šachmatų inventoriaus, organizatoriai ketina ir toliau tęsti veiklą bei organizuoti įvairaus pobūdžio šachmatų turnyrus Lietuvoje, kuriuose kviečia dalyvauti visus Lietuvos šachmatininkus.

Tuo pačiu organizatoriai nori dar kartą išreikšti padėką Sporto rėmimo fondui bei paskatinti ir kitus Lietuvoje veikiančius šachmatų klubus aktyviai dalyvauti Sporto rėmimo fondo organizuojamuose konkursuose – tai gali tapti puikia parama Jūsų organizuojamiems šachmatų renginiams.